Zapiekanka ziemniaczana po szwajcarsku


Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 20 dkg startego żółtego sera np. ementaler
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła
  • tłuszcz do formy
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki umyć. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i gotować ok 25 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać. Po obraniu pokroić w plastry (niezbyt cienkie). Formę do zapiekania natłuścić. Układać w niej warstwami ziemniaki, przesypując każdą warstwę startym serem. Ostatnią warstwę ziemniaków polać mlekiem rozkłóconym z jajkami, solą i obraną bardzo drobno posiekaną cebulą. Całość posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Potrawę zapiekać około 45minut w dobrze nagranym piekarniku (180*C). Po wyjęciu posypać zieloną pietruszką. Można podawać  z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów.


Komentarze