Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 20 dkg startego żółtego sera np. ementaler
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- łyżka masła
- tłuszcz do formy
- pieprz i sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki
umyć. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i gotować ok 25 minut.
Odcedzić, ostudzić, obrać. Po obraniu pokroić w plastry (niezbyt
cienkie). Formę do zapiekania natłuścić. Układać w niej
warstwami ziemniaki, przesypując każdą warstwę startym serem.
Ostatnią warstwę ziemniaków polać mlekiem rozkłóconym z
jajkami, solą i obraną bardzo drobno posiekaną cebulą. Całość
posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Potrawę zapiekać
około 45minut w dobrze nagranym piekarniku (180*C). Po wyjęciu
posypać zieloną pietruszką. Można podawać z
zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów.
Komentarze
Prześlij komentarz