Składniki:
- 1 kg dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 kulki mozzarelli (startej)
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1 gałązka rozmarynu
- pestki dyni - garść
- 2 łyżki przyprawy do pieczonych warzyw (ja akurat tego nie posiadałam w domu więc użyłam szczypty suszonego tymianku, tartej gałki muszkatołowej, szczypty imbiru, curry, cynamonu, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu)
Przygotowanie:
1. W miseczce mieszamy olej, musztardę przyprawy i obrany i posiekany czosnek. Filety kroimy na kawałki. Połowę marynaty mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Potem rozgrzewamy patelnię. Wykładamy mięso i smażymy je, mieszając ok. 2 minuty.
2. Dynię oczyszczamy. Pestek nie wyrzucamy. Miąższ odcinamy od skóry, pokrój. Kurczaka i dynię przekładamy do miski. Dodajemy resztę marynaty i pieprz. Mieszamy Przekładamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (grzałka góra - dół). Pieczemy ok. 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy naczynie, posypujemy serem i pestkami dyni.
Dobra rada:
1. Dynię oczyszczamy za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzemy nią włókna i pestki.
2. Miseczkę z zamarynowanymi filetami z kurczaka przed wstawieniem do lodówki szczelnie przykrywamy folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało.
Komentarze
Prześlij komentarz