Zapiekanka dyniowa z kurczakiem

Składniki:

  • 1 kg dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli (startej) 
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pestki dyni - garść
  • 2 łyżki przyprawy do pieczonych warzyw (ja akurat tego nie posiadałam w domu więc użyłam szczypty suszonego tymianku, tartej gałki muszkatołowej, szczypty imbiru, curry, cynamonu, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu)
Przygotowanie: 
1. W miseczce mieszamy olej, musztardę przyprawy i obrany i posiekany czosnek.  Filety kroimy na kawałki. Połowę marynaty mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Potem rozgrzewamy patelnię. Wykładamy mięso i smażymy je, mieszając ok. 2 minuty. 
2. Dynię oczyszczamy. Pestek nie wyrzucamy. Miąższ odcinamy od skóry, pokrój. Kurczaka i dynię przekładamy do miski. Dodajemy resztę marynaty i pieprz. Mieszamy Przekładamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (grzałka góra - dół). Pieczemy ok. 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy naczynie, posypujemy serem i pestkami dyni. 


Dobra rada:
1. Dynię oczyszczamy za pomocą dużej łyżki. Łatwo i szybko wybierzemy nią włókna i pestki. 
2. Miseczkę z zamarynowanymi filetami z kurczaka przed wstawieniem do lodówki szczelnie przykrywamy folią. Dzięki temu mięso nie będzie wysychało. 

Komentarze