Golonka

 Nie będę się dużo rozpisywać. Dobre na co dzień i od święta! 

Składniki:

  • 2 golonki (moje miały 1,9 kg) 
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • 1 szklanka piwa 
  • suszony rozmaryn (łyżka)
  • ziele angielskie (kilka kulek) 
  • sól
  • liście laurowe (kilka sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
Potrzebna będzie też nam forma szklana żaroodporna z przykrywką. 

Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy solą, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. 


Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (u mnie elektryczny, grzałka góra dół). Na dno formy żaroodpornej wykładamy kapustę kiszoną. Na niej układamy golonkę. Podlewamy niewielką ilością piwa. 



Wstawiamy do piekarnika, nie przykrywamy naczynia i pieczemy ok. 40 minut do lekkiego przypieczenia/ozłocenia. Po tym czasie dodajemy resztę piwa, przykrywamy i pieczemy jeszcze ok 2 - 2,5 godziny (aż mięso będzie miękkie i chciało odchodzić od kości).  


Smacznego! :) 

Komentarze