Nie będę się dużo rozpisywać. Dobre na co dzień i od święta!
Składniki:
- 2 golonki (moje miały 1,9 kg)
- kapusta kiszona 0,5 kg
- 1 szklanka piwa
- suszony rozmaryn (łyżka)
- ziele angielskie (kilka kulek)
- sól
- liście laurowe (kilka sztuk)
- 2 ząbki czosnku
Potrzebna będzie też nam forma szklana żaroodporna z przykrywką.
Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy solą, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (u mnie elektryczny, grzałka góra dół). Na dno formy żaroodpornej wykładamy kapustę kiszoną. Na niej układamy golonkę. Podlewamy niewielką ilością piwa.
Wstawiamy do piekarnika, nie przykrywamy naczynia i pieczemy ok. 40 minut do lekkiego przypieczenia/ozłocenia. Po tym czasie dodajemy resztę piwa, przykrywamy i pieczemy jeszcze ok 2 - 2,5 godziny (aż mięso będzie miękkie i chciało odchodzić od kości).
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz