Składniki:
-
herbatniki 20dag
-
10 dag stopionego masła
-
25dag miękkiego masła
-
7 sztuk bananów
-
½ szklanki cukru pudru
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
3 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
- Spód:
Stapiamy 10dag masła. Herbatniki ucieramy w malakserze lub rozkruszamy wałkiem na drobny piasek. Następnie mieszamy ze stopionym masłem do połączenia składników. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy równo spód tortownicy (u mnie średnica 26cm)
i uklepujemy najlepiej ręką. Wstawiamy do lodówki, celem stwardnięcia masy. -
Masa bananowa:2 galaretki rozpuszczamy w 200ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Banany miksujemy na gładką masę z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny i dodajemy do masła. Ucieramy do połączenia się składników. Do powstałej masy wlewamy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest już jednolita, bez grudek wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Całość wstawiamy do lodówki.
-
Dekoracja:Gdy masa już zesztywnieje, możemy pokroić banana w cienkie plastry i ułożyć na jej wierzchu. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500ml wrzątku, studzimy i tężejącą zalewamy całość.
-
Schładzamy całość w lodówce do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz