Ciasto bananowe bez pieczenia


Składniki:
  • herbatniki 20dag
  • 10 dag stopionego masła
  • 25dag miękkiego masła
  • 7 sztuk bananów
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 galaretki cytrynowe
  
Przygotowanie:
  1. Spód:
    Stapiamy 10dag masła. Herbatniki ucieramy w malakserze lub rozkruszamy wałkiem na drobny piasek. Następnie mieszamy ze stopionym masłem do połączenia składników. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy równo spód tortownicy (u mnie średnica 26cm)
    i uklepujemy najlepiej ręką. Wstawiamy do lodówki, celem stwardnięcia masy.
  2. Masa bananowa:
    2 galaretki rozpuszczamy w 200ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Banany miksujemy na gładką masę z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny i dodajemy do masła. Ucieramy do połączenia się składników. Do powstałej masy wlewamy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest już jednolita, bez grudek wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Całość wstawiamy do lodówki.
  3. Dekoracja:
    Gdy masa już zesztywnieje, możemy pokroić banana w cienkie plastry i ułożyć na jej wierzchu. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500ml wrzątku, studzimy i tężejącą zalewamy całość.
  4. Schładzamy całość w lodówce do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.

Komentarze