Ciasto ze śliwkami


Składniki:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duże śliwki ok 8 szt (16 połówek)

Jajka (całe) wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. 
W następnej kolejności dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki. Każdą połówkę śliwki proponuję obetrzeć ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Wyrobione ciasto przelewamy na blachę (wymiary ok. 28x24cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki (skórą do ciasta). Pieczemy ok. 45-50 min.Gotowe ciasto można posypać  cukrem pudrem.


Komentarze