Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duże śliwki ok 8 szt (16 połówek)
Jajka (całe)
wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy na
puszystą masę.
W następnej kolejności dodajemy mąkę, mleko,
proszek do pieczenia i olej. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki. Każdą połówkę śliwki
proponuję obetrzeć ręcznikiem papierowym aby pozbyć się
nadmiaru wilgoci. Wyrobione ciasto przelewamy na blachę (wymiary ok. 28x24cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Na
wierzch układamy śliwki (skórą do ciasta). Pieczemy ok. 45-50
min.Gotowe ciasto można
posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz