Fusilli z tuńczykiem


Składniki:
  • 200g makaronu pełnoziarnistego Fusilli
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 25ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża pietruszka

Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek wraz z cebulą. Podgrzewamy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodajemy przecier. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie tuńczyka. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. Mieszamy ugotowany w wolnej chwili makaron z sosem, wykładamy na talerze i dekorujemy pietruszką.

Dla usprawnienia przygotowań cebulę i czosnek można posiekać za pomocą rozdrabniacza/blendera. Tak samo można zrobić z papryką. Gotowe danie  wystarcza dla trzech osób. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mnie wystarcza spokojnie 30 minut na przygotowanie.

Komentarze