Składniki:
-
200g makaronu pełnoziarnistego Fusilli
-
puszka tuńczyka w oleju
-
1 czerwona papryka
-
3 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
25ml przecieru pomidorowego
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
świeża pietruszka
Siekamy
czosnek i cebulę na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy
oliwę. Wrzucamy czosnek wraz z cebulą. Podgrzewamy ok. 10 minut
ciągle mieszając. Dodajemy przecier. Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę, a następnie tuńczyka. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku. Mieszamy ugotowany w wolnej chwili makaron z
sosem, wykładamy na talerze i dekorujemy pietruszką.
Dla
usprawnienia przygotowań cebulę i czosnek można posiekać za
pomocą rozdrabniacza/blendera. Tak samo można zrobić z papryką. Gotowe danie wystarcza dla trzech osób. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mnie wystarcza spokojnie 30 minut na przygotowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz