Składniki:
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Pomidory osączamy, kroimy w paseczki.
Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. Łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy. Mieszamy składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę i masło. Łączymy składniki suche i płynne. Dodajemy pomidory oraz ser. Nakładamy ciasto do natłuszczonych ceramicznych naczynek lub papilotek w formie muffinowej (maks. do 3/4 wys.). Piecz 30 min. Ciasta wystarcza na ok. 24 muffinki.
- ok. 2 i 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 200 g sera typu feta
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- zioła, np. oregano, bazylia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 100 g stopionego masła
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Pomidory osączamy, kroimy w paseczki.
Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. Łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy. Mieszamy składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę i masło. Łączymy składniki suche i płynne. Dodajemy pomidory oraz ser. Nakładamy ciasto do natłuszczonych ceramicznych naczynek lub papilotek w formie muffinowej (maks. do 3/4 wys.). Piecz 30 min. Ciasta wystarcza na ok. 24 muffinki.
Przed upieczeniem...
... i gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz