Muffiny Corleonki

Składniki:
  • ok. 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  •  200 g sera typu feta
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • zioła, np. oregano, bazylia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 100 g stopionego masła

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Pomidory osączamy, kroimy w paseczki.
Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. Łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy. Mieszamy składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę i masło. Łączymy składniki suche i płynne. Dodajemy pomidory oraz ser. Nakładamy ciasto do natłuszczonych ceramicznych naczynek lub papilotek w formie muffinowej (maks. do 3/4 wys.). Piecz 30 min.  Ciasta wystarcza na ok. 24 muffinki.


Przed upieczeniem...


 ... i gotowe!


Komentarze