Żeberka w przyprawach

Składniki:
  • 1kg żeberek
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek mielony
  • papryka mielona słodka
  • liście laurowe (kilka sztuk)
  • rozmaryn
  • majeranek
  • natka pietruszka liofilizowana
  • sól
  • olej

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220*C. Naczynie żaroodporne zamykane natłuszczamy. Żeberka kroimy na paski  (szerokość 1-2 kości). Każdy pasek żeberek nacieramy szczyptą czosnku,pieprzu, papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw 2-3 liście laurowe i na nie dajemy jedną warstwę natartego przyprawami mięsa, na które kładziemy  2-3 liście laurowe. Posypujemy rozmarynem, majerankiem, pietruszką i solą. Dajemy kolejną warstwę żeberek i znów posypujemy przyprawami. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Podajmy np. z frytkami i surówką.


Przed pieczeniem:


 i gotowe!


Komentarze