Składniki:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220*C. Naczynie żaroodporne zamykane natłuszczamy. Żeberka kroimy na paski (szerokość 1-2 kości). Każdy pasek żeberek nacieramy szczyptą czosnku,pieprzu, papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw 2-3 liście laurowe i na nie dajemy jedną warstwę natartego przyprawami mięsa, na które kładziemy 2-3 liście laurowe. Posypujemy rozmarynem, majerankiem, pietruszką i solą. Dajemy kolejną warstwę żeberek i znów posypujemy przyprawami. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Podajmy np. z frytkami i surówką.
- 1kg żeberek
- pieprz czarny mielony
- czosnek mielony
- papryka mielona słodka
- liście laurowe (kilka sztuk)
- rozmaryn
- majeranek
- natka pietruszka liofilizowana
- sól
- olej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220*C. Naczynie żaroodporne zamykane natłuszczamy. Żeberka kroimy na paski (szerokość 1-2 kości). Każdy pasek żeberek nacieramy szczyptą czosnku,pieprzu, papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw 2-3 liście laurowe i na nie dajemy jedną warstwę natartego przyprawami mięsa, na które kładziemy 2-3 liście laurowe. Posypujemy rozmarynem, majerankiem, pietruszką i solą. Dajemy kolejną warstwę żeberek i znów posypujemy przyprawami. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Podajmy np. z frytkami i surówką.
Przed pieczeniem:
i gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz