Składniki:
Jajka, kefir, sól, mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, a następnie wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówka: gdy nie mamy w domu jabłek możemy wykorzystać rodzynki lub inne bakalie.
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru (np. mały 250g)
- 25dag mąki
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Jajka, kefir, sól, mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, a następnie wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówka: gdy nie mamy w domu jabłek możemy wykorzystać rodzynki lub inne bakalie.
Komentarze
Prześlij komentarz