Składniki:
-
2 tabliczki gorzkiej czekolady
-
4 łyżki kakao
-
150g cukru pudru
-
200g masła
-
150ml mleka 3,2%
-
250g mąki pszennej
-
2 jaja
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Rozgrzać
piekarnik do 170*C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami.
W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady i masło, stopniowo dodawać ciepłe mleko intensywnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałą część czekolady pokruszyć. Sypkie składniki przesiać i wymieszać. Jaja ubić z ekstraktem z wanilii. Ubite jaja i wystudzoną czekoladę z masłem dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Masę przelać do papilotek i piec 10 minut. Dodać pokruszoną czekoladę na wierzch każdej muffinki i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest wilgotny.
W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady i masło, stopniowo dodawać ciepłe mleko intensywnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałą część czekolady pokruszyć. Sypkie składniki przesiać i wymieszać. Jaja ubić z ekstraktem z wanilii. Ubite jaja i wystudzoną czekoladę z masłem dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Masę przelać do papilotek i piec 10 minut. Dodać pokruszoną czekoladę na wierzch każdej muffinki i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest wilgotny.
Komentarze
Prześlij komentarz