Babeczki czekoladowe


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 150g cukru pudru
  • 200g masła
  • 150ml mleka 3,2%
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 170*C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami.
W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady i masło, stopniowo dodawać ciepłe mleko intensywnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałą część czekolady pokruszyć. Sypkie składniki przesiać i wymieszać. Jaja ubić z ekstraktem z wanilii. Ubite jaja i wystudzoną czekoladę z masłem dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Masę przelać do papilotek i piec 10 minut. Dodać pokruszoną czekoladę na wierzch każdej muffinki i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest wilgotny. 


Komentarze