Składniki:
-
jedna spora cukinia
-
dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
-
dwie cebule
-
dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
-
dwie średniej wielkości kiełbasy
-
kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
-
łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
-
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
wedle uznania
Przygotowanie:
-
W dużym garnku rozgrzać łyżkę smalcu lub oleju
roślinnego i smażyć na nim pokrojoną w paski cebulę.
-
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojony w kostkę
boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
-
Po ok. dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w
kilkucentymetrowe paski paprykę.
-
Wszystkie te składniki podsmażyć na dość mocnym ogniu
cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś
przypalać nie ma powodu do paniki – już za chwilę sok z
pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w lecz.
-
Następnie do garnka dodać dwie puszki pomidorów, słodką
i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół
prowansalskich.
-
Kiedy całość zacznie się gotować dodać pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz