Leczo z cukinią i kiełbasą


 Składniki: 
  • jedna spora cukinia
  • dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
  • dwie cebule
  • dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
  • dwie średniej wielkości kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
  • łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie wedle uznania

 Przygotowanie:
  1. W dużym garnku rozgrzać łyżkę smalcu lub oleju roślinnego i smażyć na nim pokrojoną w paski cebulę.
  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
  3. Po ok. dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.
  4. Wszystkie te składniki podsmażyć na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do paniki – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w lecz.
  5. Następnie do garnka dodać dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodać pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.


    W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.
     

Komentarze