Mini wrapy z salami i szynką


Składniki:
  • 1 opakowanie wrapów do tortilli (ok. 4 – 6szt. Placków)
  • 1 opakowanie serka kanapkowego np. Hochland Almette z ziołami lub czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 główka sałaty
  • ogórki konserwowe – kilka sztuk
  • ok. 20 dkg salami i szynki konserwowej
  • słoiczek oliwek (najlepiej krojone)
  • folia do żywności

Wrapy smarujemy serkiem. Na serek układamy porwane liście sałaty. Ogórki kroimy w paseczki (jak frytki), salami na połówki, szynkę w paski. Oliwki jeśli nie mamy krojonych – na połówki. Następnie układamy na sałacie kolejno naprzemiennie rzędy ogórka i salami. Rolujemy, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i dajemy do lodówki. Kolejny wrap - na sałacie układamy na zmianę rzędy szynki i oliwki. Rolujemy, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i dajemy do lodówki. Czas ochłodzenia wrapów to min. 2 godziny - będę one wtedy bardziej zwięzłe. Wszystko zależy od tego ile mamy czasu. Wyciągamy z lodówki, kroimy na ok 1,5cm kawałki. 



Ja podaję składniki, które lubię ja i moja rodzina. Wrapki można komponować dowolnie – przecież każdy z nas ma inny smak i gust :-)


Komentarze