Ciasto Maślak


Składniki:
  • 1 kostka miękkiej margaryny lub masła (25dag)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
forma: średnica 26cm

Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło ucieramy na krem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dalej ucierając dodajemy kolejno jajka. Następnie po łyżce mąki z dodatkami. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 45min w temperaturze 180*C (grzałka góra-dół, piekarnik elektryczny).

Ciasto możemy podawać bez dodatków lub po ostygnięciu przekroić na pół i przełożyć np. bitą śmietaną czy ulubionym kremem. Można również polać górę polewą. Gdy robiłam to ciasto w wersji z kremem śmietankowym lub ajerkoniakowym, to polewę dałam z ciemnej czekolady.


Komentarze