Składniki:
- 1 kostka miękkiej margaryny lub masła (25dag)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
forma: średnica
26cm
Mąkę łączymy
razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło
ucieramy na krem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dalej
ucierając dodajemy kolejno jajka. Następnie po łyżce mąki z
dodatkami. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 45min
w temperaturze 180*C (grzałka góra-dół, piekarnik elektryczny).
Ciasto możemy
podawać bez dodatków lub po ostygnięciu przekroić na pół i
przełożyć np. bitą śmietaną czy ulubionym kremem. Można
również polać górę polewą. Gdy robiłam to ciasto w wersji z
kremem śmietankowym lub ajerkoniakowym, to polewę dałam z ciemnej
czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz