Składniki:
Gotowe pancakes proponuję polać syropem klonowym.
- jaja – 4 szt.
- miód – 2 łyżki
- mleko 3,2% – 180-200 ml
- mąka żytnia, pełnoziarnista – 180 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- masło – 20 g
- banany – 2 szt.
- cynamon mielony (opcjonalnie)
- sól – 1 szczypta
- masło klarowane do smażenia
- syrop klonowy
Żółtka oddzielamy od białek. Przekładamy je do miski, dodajemy miód, sól
i wszystko ucieramy (mikser lub trzepaczka). Stopniowo dodajemy mleko naprzemiennie z mąką
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Rozpuszczamy
masło i dolewamy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy.
Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Opcjonalnie doprawiamy do
smaku cynamonem. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na
maśle klarowanym.
Gotowe pancakes proponuję polać syropem klonowym.
Komentarze
Prześlij komentarz