Pancakes z bananami i syropem klonowym

Składniki:
  • jaja – 4 szt.
  • miód – 2 łyżki
  • mleko 3,2% – 180-200 ml
  • mąka żytnia, pełnoziarnista – 180 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • masło – 20 g
  • banany – 2 szt.
  • cynamon mielony (opcjonalnie)
  • sól – 1 szczypta
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy
Żółtka oddzielamy od białek. Przekładamy je do miski, dodajemy miód, sól i wszystko ucieramy (mikser lub trzepaczka). Stopniowo dodajemy mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Rozpuszczamy masło i dolewamy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Opcjonalnie doprawiamy do smaku cynamonem. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym.

Gotowe pancakes proponuję polać syropem klonowym.


Komentarze