Składniki:
ok.500g piersi z indyka
puszka pomidorów krojonych
suszona bazylia
granulowany czosnek
2 listki laurowe
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól
3-4 łyżki mąki
pół szklanki zimnej wody
Pierś z indyka myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i na rozgrzane wrzucamy pokrojoną pierś. Lekko solimy i dodajemy listki laurowe. Trochę podlewamy wodą i dusimy co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewamy, aby mięso się nie przypaliło. Gdy pierś zmięknie (po około 15-20 minutach) dodajemy pomidory krojone, ok. 2 łyżeczki bazylii i 2-3 łyżeczki granulowanego czosnku. Mieszamy i dusimy około 15 minut, po czym zgęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Zagotowujemy i gotowe.
Możemy podawać gulasz z ziemniakami bądź kaszą - jak kto woli.
Komentarze
Prześlij komentarz