Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • natka koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta curry 
  • 200g makaronu penne  
W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni (najlepiej głębokiej) podsmażamy drobno posiekane: cebulkę i czosnek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez ok. 4 minuty, pamiętając aby co chwilę pomieszać. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu jeszcze z 5-10minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy posiekany koperek, szczyptę curry.  Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe i smacznego!

Danie przeznaczone jest na około 3-4 osoby. 


Komentarze