Składniki:
- 5 jabłek
- 325g margaryny + do natłuszczenia formy
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 8g cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml oleju
- 1 szklanka maku (mielonego)
- 7 jajek
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 3/4szklanki cukru, cukrem waniliowym i 200g margaryny. Dodajemy śmietankę, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i olej. wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto wykładamy do formy. Następnie układamy na nim plastry jabłek i posypujemy ok. 5-6 łyżeczkami cukru.
- Pozostała margarynę (125g) roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać: resztę cukru (1szklanka), maki (1szklanka) i proszku do pieczenia (1łyżeczka) oraz mak i margarynę. Wykładamy na jabłka. Jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich jabłek można również położyć plastry na warstwę makową.
- Pieczemy ok.30-35minut w temperaturze 180*C (piekarnik elektryczny, grzałka góra-dół).
Komentarze
Prześlij komentarz