Placek z jabłkami i makiem


Składniki:
  • 5 jabłek
  • 325g margaryny + do natłuszczenia formy
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml oleju 
  • 1 szklanka maku (mielonego)
  • 7 jajek
Forma: 25x35cm, papier do pieczenia - wykładam nim spód, a boki natłuszczam.

Sposób przygotowania:
  •  Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 3/4szklanki cukru, cukrem waniliowym i 200g margaryny. Dodajemy śmietankę, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i olej. wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto wykładamy do formy. Następnie układamy na nim plastry jabłek i posypujemy ok. 5-6 łyżeczkami cukru.
  • Pozostała margarynę (125g) roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać: resztę cukru (1szklanka), maki (1szklanka) i proszku do pieczenia (1łyżeczka) oraz mak i margarynę. Wykładamy na jabłka. Jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich jabłek można również położyć plastry na warstwę makową. 
  • Pieczemy ok.30-35minut w temperaturze 180*C (piekarnik elektryczny, grzałka góra-dół).



Komentarze