Świderki z oliwkami i mięsem

Składniki na 2-3 porcje:
  • 200g makaronu świdry (fusilli)
  • puszka krojonych pomidorów 
  • ok.300g mielonego mięsa wieprzowego
  • 75g (masa po odsączeniu) oliwek zielonych 
  • 1 mała cebula ok.100g
  • przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, czarny pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę i mięso (ok 5-10min).


Następnie, gdy mięso jest już dostatecznie podsmażone, dodajemy: pomidory z puszki i oliwki. Mieszamy i gotujemy wszystko ok 5 minu aż pomidory zaczną się rozpadać.  Dodajemy przyprawy. 

Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron. Gotowe i smacznego! 


Komentarze