Włoskie kotelciki mielone

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego 
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • ok.6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 100g tartego żółtego sera
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz, olej
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, tak aby nie pływała, ale można było ją swobodnie mieszać łyżką. Ser żółty (o ile nie kupiliśmy już gotowego tartego) trzemy drobno na tarce. Oliwki i pomidory odsączamy z zalewy i kroimy drobno. Mięso umieszczamy w misce, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, oliwki, ser i pomidory oraz przyprawy. Wyrabiamy ręcznie do momentu aż składniki się ze sobą połączą. Formujemy nie za wielkie kulki, lekko spłaszczamy i smażymy na gorącym oleju do zarumienienia z obydwu stron.


Dodam, że formując kotleciki proponuję, aby mieć lekko zwilżone ręce. Mięso nie klei się wtedy zbyt mocno do rąk.

Komentarze