Zapiekanka z pieczarkami

Składniki:
  • 1 długa bagietka
  • minimum 1/2kg pieczarek (może być troszkę więcej)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała cebula
  • kulka mozzarelli (ja użyłam Zottarellę Ball 125g Classic) 
  • olej do smażenia
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Bagietkę kroimy na osiem części i układamy na blasze. 
Mozzarellę kroimy w kostkę, paprykę w paski a cebulkę w kostkę.
Pieczarki obieramy, kroimy na plastry, myjemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następni wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulkę i pieczarki. Smażymy, aż pieczarki odparują z wody (po usmażeniu jest ich około połowy mniej).


Na bagietce układamy: pieczarkowy farsz, paski papryki i ser.


Wstawiam do nagrzanego do 180stopni piekarnika (elektryczny grzałka góra-dół) i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.


Jeśli ktoś lubi zapiekankę można polać keczupem. Smacznego!

#kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo

Komentarze