Składniki:
- 8 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- rabarbar (ok. 8 gałązek)
- troszkę masła/margaryny i bułka tarta (2 łyżki)
Forma 25x35cm, papier do pieczenia. Mikser.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Można użyć samego papieru do wyłożenia formy, ale ciasto może nie wyjść za równe na brzegach.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości (wysokie obroty miksera). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym zwalniamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Wylewamy masę do przygotowanej formy, a na wierzchu układamy rabarbar. Pieczemy ok. 35 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać do dekoracji cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz