Zapiekanka z makaronu i kiełbasy

Składniki:

  • 500g makaronu ( u mnie pióra / penne)
  • 300g kiełbasy 
  • 100g cebuli
  • 300g pieczarek 
  • jajo
  • keczup
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki (ok. 2 łyżeczki)
Makaron gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Po czym odsączamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, nie rumieniąc. Oczyszczone, obrane ze skórki i umyte pieczarki kroimy w kostkę lub jak kto woli mniejsze plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki i kiełbasę dodajemy do cebuli. Dusimy ok. 10 minut. Następnie mieszamy z makaronem. Całość przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną (1/4 szklanki) i łączymy z makaronem. 
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, a następnie wypełniamy makaronem. Posypujemy serem.  Resztę śmietany rozkłócamy z jajkiem i polewamy potrawę tuż przed zapiekaniem. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni / grzałka góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pietruszką  i polewamy keczupem. Smacznego!


Komentarze