Składniki:
- 500g makaronu ( u mnie pióra / penne)
- 300g kiełbasy
- 100g cebuli
- 300g pieczarek
- jajo
- keczup
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki śmietany
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
- pieprz
- sól
- posiekana natka pietruszki (ok. 2 łyżeczki)
Makaron gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Po czym odsączamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, nie rumieniąc. Oczyszczone, obrane ze skórki i umyte pieczarki kroimy w kostkę lub jak kto woli mniejsze plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki i kiełbasę dodajemy do cebuli. Dusimy ok. 10 minut. Następnie mieszamy z makaronem. Całość przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną (1/4 szklanki) i łączymy z makaronem.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, a następnie wypełniamy makaronem. Posypujemy serem. Resztę śmietany rozkłócamy z jajkiem i polewamy potrawę tuż przed zapiekaniem. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni / grzałka góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pietruszką i polewamy keczupem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz