Proste muffinki bananowe z orzechami

Było niedzielne popołudnie kiedy postanowiłam coś upiec. W domu panowała cisza i spokój. W kuchni znalazłam zapomniane dwa banany. Zaczęłam myśleć nad tym, aby je do czegoś wykorzystać. W mojej głowie narodził się pomysł upieczenia muffinek. Ciasteczek, które zarówno małe rączki moich dzieci chętnie złapią jak i dłonie dorosłych łasuchów. Przeglądając internet znalazłam prosty i smaczny przepis na muffinki bananowe z orzechami. Zapraszam do wypróbowania tego w domu. 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam brazylijskie, ale uważam, że każde tu będą pasowały - rzecz gustu). 

Wykonanie: 

Banany miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe, jajko, ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia. W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Łączymy razem suche i mokre składniki. Orzechy kroimy na kawałki. Ja użyłam rozdrabniacza. Dodajemy do masy i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem. Muffinki pieczemy około 30min. w temperaturze 180 stopni (u mnie piekarnik elektryczny, grzałka góra – dół). Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka np. wykałaczki.

Masy spokojnie wystarcza na 12 sztuk babeczek.  

Smacznego! 

Komentarze