Sałatka jarzynowa - klasyczna

Składniki na około 6 porcji:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku (opcjonalnie) 
  • ok. 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
  2. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do dużej miski.
  3. Jajka gotujemy na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski z jarzynami.
  4. Ogórki, cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski. Wsypujemy dobrze odsączony i osuszony groszek.
  5. Całość solimy (około 1/2 łyżeczki) oraz przyprawiamy czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Mieszamy z majonezem (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji) oraz musztardą.
  6. Przekładamy do salaterki i dekorujemy odłożonym majonezem.

Komentarze