Składniki na około 6 porcji:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku (opcjonalnie)
- ok. 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do dużej miski.
- Jajka gotujemy na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski z jarzynami.
- Ogórki, cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski. Wsypujemy dobrze odsączony i osuszony groszek.
- Całość solimy (około 1/2 łyżeczki) oraz przyprawiamy czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Mieszamy z majonezem (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji) oraz musztardą.
- Przekładamy do salaterki i dekorujemy odłożonym majonezem.
Komentarze
Prześlij komentarz