W poszukiwaniu czegoś nowego do sprawdzenia, odwiedziłam dzisiaj stronę zwaną smakerem. Zainteresował mnie przepis na ciasto marchewkowe, takie od podstaw. Poniżej przedstawiam przepis. Sprawdzony, wyszło smakowite. Zawartość blaszki została zjedzona przez domowników w ciągu jednego popołudnia.
Składniki:
Składniki:
- 25 dag startej marchewki
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- włoskich
- łyżka kakao
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania form
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy/ ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (np. w robocie
kuchennym), a następnie dolewamy porcjami olej i mieszamy. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę oraz odmierzone wcześniej bakalie (orzechy, kokos i rodzynki) i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Wszystko mieszamy.Do masy dodajemy przesianą mąkę (oba rodzaje ) połączoną wcześniej z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Dokładnie mieszamy.
Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką
i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 190 stopniach ok 60 - 70 minut do suchego patyczka. Studzimy, a następnie obsypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz