Od dawna miałam smak na domową pizzę. Znalazłszy odpowiedni przepis na ciasto drożdżowe
(te zawsze budziło we mnie lęk, nie wiedzieć czemu) podjęłam się wyzwania. Udało się! Poniżej opisuje krok po kroku w jaki sposób osiągnęłam sukces :-)
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki oleju
- 2 dag drożdży świeżych
- 3/4 szklanki wody
- sól
- tłuszcz do formy
Składniki na wierzch:
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 kg pieczarek (lubiana ilość, można mniej)
- tymianek suszony
- mała cebulka
- przyprawa do dań kuchni włoskiej - pizzy
- wędlina (u mnie kilka plastrów szynki, ale np. salami też mogło by być)
- połowa papryki czerwonej (pociętej w paseczki)
- ze dwie łyżki oliwek zielonych bez pestek
- opakowanie żółtego sera tartego
Wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy i mieszamy z mąką. Dodajemy ciepła wodę, olej i sól. Wszystkie składniki należy wymieszać. Wyrabiamy elastyczne ciasto np. za pomocą miksera/robota. Odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej w cieple miejsce. Blachę na której będzie piekła się pizza natłuszczamy (ja użyłam blachy prostokątnej z wyposażenia piekarnika). Ciasto po wyrośnięciu możemy jeszcze ręcznie chwilę ugniatać a następnie rozwałkować i ułożyć blasze.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plastry, myjemy. Cebule drobno kroimy. Pieczarki razemz cebulą podsmażamy, dodając pół łyżeczki tymianku.
- Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy z wyczuciem przyprawą do pizzy. Wykładamy na to podsmażone pieczarki, wędlinę, paprykę i oliwki. Posypujemy to wszystko serem. Wszystko oprószamy jeszcze przyprawą do pizzy.
- Pieczemy w piekarniku (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz