Czekoladowy pudding chia z migdałami

Będąc na zakupach, na dziale z bakaliami, natknęłam się na  nasiona chia - szałwię hiszpańską. Czytałam kiedyś na jej temat i wiem, że zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz że można wykorzystać ją np. do sałatek czy deserów. Generalnie ma szerokie zastosowanie. Postanowiłam ją zakupić i wykorzystać ją w kuchni. Przygodę z chia rozpoczęłam od przygotowania puddingu czekoladowego z migdałami. Przepis poniżej. 


Składniki: 
  • 3 stołowe łyżki nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka krowiego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka płatków migdałowych, 
  • 1 gruszka

Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu lub syropu klonowego dla uzyskania słodszego smaku. 

Wykonanie:
Mieszamy nasiona chia, mleko, kakao i ew. miód/syrop klonowy w miseczce. 
Przelewamy do szklanek i zostawiamy na noc w lodówce. 
Rano dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe.

Smacznego! 


Komentarze