Będąc na zakupach, na dziale z bakaliami, natknęłam się na nasiona chia - szałwię hiszpańską. Czytałam kiedyś na jej temat i wiem, że zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz że można wykorzystać ją np. do sałatek czy deserów. Generalnie ma szerokie zastosowanie. Postanowiłam ją zakupić i wykorzystać ją w kuchni. Przygodę z chia rozpoczęłam od przygotowania puddingu czekoladowego z migdałami. Przepis poniżej.
Składniki:
- 3 stołowe łyżki nasion chia
- 1,5 szklanki mleka krowiego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 gruszka
Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu lub syropu
klonowego dla uzyskania słodszego smaku.
Wykonanie:
Mieszamy nasiona chia, mleko, kakao i ew. miód/syrop klonowy w miseczce.
Przelewamy do szklanek i zostawiamy na noc w lodówce.
Rano dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz