Frytki z batatów

Będąc na zakupach w jednym dyskontów zainteresowały mnie słodkie ziemniaki - bataty. Skoro jest to ziemniak, a zatem warzywo jadalne, postanowiłam, że zakupię kilka sztuk. Od znajomej słyszałam, że można z ich wyczarować rożne smakowite potrawy. Przeszukując kulinarnej inspiracji na łatwym poziomie, stwierdziłam, że będą to frytki! 

Składniki:
3 sztuki batatów
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (np. sól, tymianek, papryka czy oregano)

Wykonanie:

Bataty obieramy. Są dosyć twarde, wiec przygotujcie sobie ostry nóż do obierania i krojenia. 
Myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w słupki o podobnej wielkości. Wrzucamy do miseczki. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, tak aby każda frytka była po oliwiona. Potem solimy i oprószamy ulubioną przyprawą (tymianek, papryka czy oregano). W mojej wersji był to tymianek. Mieszamy raz jeszcze.Blachę do pieczenia (u mnie z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bataty. Każdy kładziemy jeden obok drugiego, tak aby nie zachodziły na siebie. Jeśli zostanie nam w miseczce trochę oliwy, możemy jeszcze pokropić frytki z góry. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190-200*C. Do zarumienienia. 



Można podawać z sosem majonezowym czy liśćmi szpinaku.
Smacznego :-)

Komentarze