Smak tej kapusty pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa... Babcia często podawała ją jako dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków. Przepis pochodzi z zeszytu babci.
Składniki:
biała kapusta
duża cebula
koperek
cytryna / cytrynka w butelce
cukier
mąka
sól
olej
kminek
Składniki:
biała kapusta
duża cebula
koperek
cytryna / cytrynka w butelce
cukier
mąka
sól
olej
kminek
Kapustę drobno kroimy, następnie zalewamy mała ilością wody (nawet o połowę mniej niż jest kapusty w garnku), solimy. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do miękkości (około 30 minut, kapusta jest szybko miękka). Gdy kapusta jest ugotowana, odlewamy wodę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, szczyptę kminku i posiekany koperek (około pół pęczka) i wszystko mieszamy. Następnie wyciskamy do kapusty sok z połowy cytryny i dosypujemy cukier (ja daję około 3 łyżeczek cukru i czasami nawet sok z całej cytryny). Na koniec zagęszczamy, czyli do około pół szklanki wody wsypujemy 3 łyżki mąki i dobrze mieszamy, po czym wlewamy do kapusty. Zagotowujemy i kapusta gotowa. Smak określa proporcja cukru i soku z cytryny. Tu możemy poeksperymentować według siebie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz