Muffinki ryżowe - bez glutenowe

Niedzielne popołudnie i chęć zjedzenia czegoś słodkiego do kawy spowodowało, że  postanowiłam coś upiec. Coś szybkiego, do zjedzenia na raz, bez niezliczonej ilości składników. Postawiłam na muffinki. Mąż nie je glutenu, więc musiałam pogodzić gusta moje i jego.  

Składniki: 
  • 200g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu, jeśli ktoś może jest gluten może być klasyczny proszek) 
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150g ksylitolu / cukru trzcinowego 
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 75g masła
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach wszystko na puch. Masło rozpuszczamy. Następnie do puchu jajecznego dodajemy rozpuszczone masło i mleczko kokosowe. Wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto może wydać się nam zbyt płynne czy rzadkie, jednak takie ma być.  Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy tak na ok 3/4 wysokości ciastem.  
Pieczemy w 180*C przez ok. 25 - 30 minut, piekarnik elektryczny(grzałka: góra - dół). 



Komentarze