Truskawkowa pianka na biszkopcie

Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. W mojej kuchni pojawił się koszyk z pięknymi owocami. Do kawki coś na słodko u mnie zawsze jest mile widziane, więc postanowiłam działać. Przyszedł mi do głowy pomysł na wykonanie pianki truskawkowej na biszkoptowym spodzie. 



Przygotujcie sobie formę 24 cm x 28 cm. 

Składniki na biszkoptowy spód: 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki wody
Składniki na piankę: 
  • 400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 350 ml wrzątku
Dekoracja: 
  • truskawki przekrojone na połówki 
  • galaretka zielona np. agrestowa
Wykonanie spodu:
  • Jajka (całe) łączymy z cukrem zwykłym oraz wanilinowym i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesianą mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Możemy również również połączyć składniki drewnianą łyżką (jeśli mamy obawy co do użycia miksera). 
  • Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 15-17 minut. 
  • Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie  umieszczamy w formie. 
Pianka truskawkowa:
  • Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Uwaga - nie mogą być tężejące tylko jeszcze płynne! 
  • Mocno schłodzone mleko przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut. Powstanie coś w rodzaju puchu, podwoi swoją objętość. 
  • Do ubitego mleka, wlewamy galaretkę i całość delikatnie mieszamy. Pianka z mleka powinna przyjąć kolor galaretki. 
  • Piankę szybko przekładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 
Dekoracja: 
  • Na górze zastygniętej pianki układamy połówki truskawek. 
  • Galaretkę zieloną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Chłodną galaretkę stopniowo wylewamy na piankę z truskawkami. 
Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Najlepiej na cała noc. 
Smacznego!

Komentarze