Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. W mojej kuchni pojawił się koszyk z pięknymi owocami. Do kawki coś na słodko u mnie zawsze jest mile widziane, więc postanowiłam działać. Przyszedł mi do głowy pomysł na wykonanie pianki truskawkowej na biszkoptowym spodzie.
Przygotujcie sobie formę 24 cm x 28 cm.
Składniki na biszkoptowy spód:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki wody
Składniki na piankę:
- 400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2 galaretki truskawkowe
- 350 ml wrzątku
Dekoracja:
- truskawki przekrojone na połówki
- galaretka zielona np. agrestowa
Wykonanie spodu:
- Jajka (całe) łączymy z cukrem zwykłym oraz wanilinowym i ubijamy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesianą mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Możemy również również połączyć składniki drewnianą łyżką (jeśli mamy obawy co do użycia miksera).
- Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 15-17 minut.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w formie.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Uwaga - nie mogą być tężejące tylko jeszcze płynne!
- Mocno schłodzone mleko przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut. Powstanie coś w rodzaju puchu, podwoi swoją objętość.
- Do ubitego mleka, wlewamy galaretkę i całość delikatnie mieszamy. Pianka z mleka powinna przyjąć kolor galaretki.
- Piankę szybko przekładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Dekoracja:
- Na górze zastygniętej pianki układamy połówki truskawek.
- Galaretkę zieloną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Chłodną galaretkę stopniowo wylewamy na piankę z truskawkami.
Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Najlepiej na cała noc.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz