Zupa krem z kalafiora

Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Postanowiłam, wykorzystać ten fakt do przygotowania zupy kalafiorowej. Moje dzieci niestety marudzą jak mają kawałki warzyw w zupie, wiec postanowiłam, że będzie krem. Nie trzeba gryźć, posiłek pełen witamin i dzieci zadowolone! Mąż też, ponieważ znalazł 
w zupie kawałki boczku 😄 

Składniki na około 4 osoby: 
  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 litr wywaru drobiowego 
  • łyżka śmietany 
  • sól, pieprz do smaku 
Przygotowujemy 1 litr wywaru drobiowego (najlepiej jeśli będzie to np. reszta rosołu z poprzedniego dnia)  i dodajemy do niego pokrojone warzywa: marchewkę, seler, por i natkę pietruszki. Gotujemy przez chwilę i po około 12 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy wszystko, dodajemy łyżkę śmietany, a tak powstały krem jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami np. grzankami, koperkiem i boczkiem lekko podsmażonym na patelni.

Smacznego!


Komentarze