Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Postanowiłam, wykorzystać ten fakt do przygotowania zupy kalafiorowej. Moje dzieci niestety marudzą jak mają kawałki warzyw w zupie, wiec postanowiłam, że będzie krem. Nie trzeba gryźć, posiłek pełen witamin i dzieci zadowolone! Mąż też, ponieważ znalazł
w zupie kawałki boczku 😄
Składniki na około 4 osoby:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- 1 mały por
- mały pęczek pietruszki
- 1 litr wywaru drobiowego
- łyżka śmietany
- sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy 1 litr wywaru drobiowego (najlepiej jeśli będzie to np. reszta rosołu z poprzedniego dnia) i dodajemy do niego pokrojone warzywa: marchewkę, seler, por i natkę pietruszki. Gotujemy przez chwilę i po około 12 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy wszystko, dodajemy łyżkę śmietany, a tak powstały krem jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami np. grzankami, koperkiem i boczkiem lekko podsmażonym na patelni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz